Ekrem Kahraman Kimdir
Sanatseverler tarafından gerçeğin hayali ve renklerin dahisi gibi birçok farklı isimle de anılan Ekrem Kahraman, çağdaş Türk sanatı ile geleneği birleştirmeyi amaçlayan ve bu sentezi eserlerinde bizlere profesyonelce yansıtmayı başarmış olan oldukça özel bir ressamdır. Şiirleriyle de kimi zaman ismini duyurmuş olan Türk ressam; yaşamı boyunca çeşitli kitaplar yazmış, birçok sergide sunumlar yapmış ve hakkında belgeseller çekilmiştir. Şimdi Ekrem Kahraman hakkında daha detaylı bilgileri hayat hikayesiyle beraber sizlere sunmaya çalışacağız. Türk resim sanatında çok önemli bir yere sahip olan Ekrem Kahraman’a gelin daha yakından bakalım.
Ekrem Kahraman Hayatı ve Eserleri
Ekrem Kahraman, 1948 yılında Mersin ilinin en doğusundaki ilçe olan Tarsus'ta doğmuştur. 1971 yılında İstanbul Eğitim Enstitüsü'nde resim bölümünü başarıyla tamamlamış ve mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra ise bir süre ortaöğretim kurumlarında resim öğretmenliği yapmıştır. 1989 yılında o içindeki sanatçı ruhunu fark ettiği için sanatçılığı tercih etmiş ve öğretmenliği bırakmak zorunda kalmıştır. Nitekim daha sonra gerçekleştirdiği işler, bu kararın ne denli doğru olduğunu göstermiştir. Özellikle plastik sanatlar konusunda birçok teorik yazıya imza atmıştır. Yazdığı yazılar; Sanat Çevresi, Türkiye'de Sanat, Genç Sanat, Çekirdek Sanat, CEY Sanat, rh+ Sanat ve Artist gibi çok önemli sanat dergilerinde yayımlanmıştır.
2007 yılından itibaren Sanatçının Atölyesi dergisini yayımlamaya başlamıştır. Ressamlık becerileri kadar şairlik yönü de gelişmiş olan Ekrem Kahraman; Sessiz Bir Aşkı Dillendirmek, Rıhtım ve Ihlamur, Fısıltılar ve Çığlıklar, Aşk Olsun Hayat isimli 4 şiir kitabını okurlarını sunmuştur. Bu sürecin ardından Aşk Olsun Hayat isimli toplu ve seçme şiirler kitabı yayımlamıştır. Tüm bu kitapların haricinde sanat ve sanatçılar hakkında oluşturduğu bir deneme kitabı da bulunmaktadır.
Sanatçı, hem yurt içinde hem de yurt dışında katıldığı sergilerle sanatseverlerle buluşmuştur. 80'den fazla sayıdaki kişisel sergide eserlerini başarı ile sergilemiştir. Bunun haricinde; çok sayıda karma ve grup sergisinde bulunan Ekrem Kahraman, birçok ulusal ve uluslararası fuarda da bulunmuştur. Eserleriyle ve sanatçı kişiliğiyle toplamda 16 ödül kazanmıştır. Sanatı hakkında birçok kitap ve yazı yayımlanmıştır. Her daim Türk sanatında incelenmeye değer biri olarak görülmüştür. Bunda Ekrem Kahraman’ın eserlerindeki derinliğin ve yarattığı analitik zeminin etkisi büyüktür. Sonsuz ve Çıplak, Gerçek ve Düşlem Çaprazında Bir Doğa Şiirinin Anatomisi, Düşlerin Çiftçisi ve daha birçok kitap ile dergiye konu olmuştur.
Sanatçı hakkında bugüne dek toplamda 2 adet belgesel film çekilmiştir. Bunlar; yönetmenliğini Birsen Hatipoğlu'nun yaptığı ve 2002 yılında izleyicilere sunulmuş olan Hayalperest Bir Çiftçiyim Ben ve yönetmenliğini Süreyya Ahıskalıoğlu'nun yaptığı, 2005 yılında çıkmış olan Kendimize Ait Ovalarda, Kendimize Ait Dağlarda isimli filmdir. Her iki belgesel de Ekrem Kahraman’ın sanatçı kişiliğine ve resim sanatına bakış açısına dair önemli doneler sunar. Ayrıca bu tarz çalışmaların çoğalması genç kuşakların böyle bir değeri tanıması ve keşfetmesi anlamında çok önemlidir.
Sanat hayatını resimleriyle ve edebi hayatını ise şiirleriyle bizlere sunan sanatçımız, aslında başka sanat alanlarına da ilgilidir. Bu anlamda çok yönlü sanatçılar arasında kabul görür. Özellikle müzik alanında da çeşitli yazılar yazmış olan sanatçının, bu alana yoğun bir ilgisi bulunmaktadır. Tüm bunların haricinde, 800 sayfayı aşan büyük bir şiir üzerine çalışmış ve beraberinde birçok sanat dalıyla da ilgilenmiştir. Sanatçı, sanatın her dalında farklı hazların olduğunu savunmuş ve elinden geldiğince diğer sanat dallarına da atılım göstermeyi denemiştir. Farklı sanat alanlarının yanında eserlerinde mitolojik, tarihi, felsefi, sanat tarihiyle ilgili detaylar da her zaman yer almaktadır.
Hem Türkiye’de hem de yurt dışında yaklaşık 80 tane kişisel sergi açmayı başarmıştır. Öte yandan kişisel sergilerin dışında çok sayıda grup sergisine de dahil olmuştur. Ulusal ve uluslararası çapta fuarlarda kendine her daim yer bulmuştur. Uzun zamandır İstanbul’da yaşamayı sürdüren Ekrem Kahraman hakkında yayınlanan kitaplardan bazıları şunlardır: Sonsuz ve Çıplak, Gerçek ve Düşlem Çaprazında Bir Doğa Şiirinin Anatomisi, Aradığın Yerlerde Değilim Artık, Düşlerin Çiftçisi. Sanatçı en üretken zamanlarını 90’lı yıllarda ve 2000’li yılların başlarında geçirmiştir. Bu döneme pek çok başarılı eser sığdıran retken sanatçı, önemli yayınevlerinden çıkan kitaplarıyla geniş kitlelere kendini duyurmuştur. Kitlelerin bazıları onu şair, bazıları ise ressam kimliğiyle tanımaktadır.
UNESCO ve Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği başta olmak üzere pek çok kurum tarafından ödülle onurlandırılan sanatçı, aynı zamanda 2016 senesinde Yılın Sanatçısı olarak ilan edilmiştir. Günümüzde İstanbul Beyoğlu’nda yer alan atölyesinde resim çalışmalarını gerçekleştirir. Öte yandan Gelibolu’ya bağlı olan Güneyli köyünde yer alan atölyede ise ağırlıklı olarak yazılarını yazmayı tercih etmektedir. Sadece ülkemizde değil, yurt dışında da bilinirliği olan Ekrem Kahraman; gelinen noktada bugün şair, sanat ve kültür kuramcısı, yazar, fotoğrafçı gibi ünvanlarla anılıyor.
Sanatçı kendisini çoğu zaman, hayalperest bir çiftçi olarak tanımlıyor ve yine kendini havaya, toprağa ait olarak gördüğünü ifade ediyor. Ekrem Kahraman’ın eserlerinde felsefe, mitoloji ve ideolojinin yansımalarını ve etkilerini sıklıkla bulmak olasıdır. Sanat tarihi konusunda derin okumalar yapan ressam, bunları çağdaş sanat kuramları ile birlikte ele almıştır. Bu nedenle çağdaş sanatın dalları olan fotoğraf, video art gibi özel alanlara da büyük bir ilgisi vardır.
Ekrem Kahraman bir söyleşisinde, son iki senedir 800 sayfaya ulaşan destansı bir şiir üzerinde çalışmaya devam ettiğini ifade etmiştir. Ayrıca aynı söyleşide yeterli enerjiyi ve zamanı yaratabildiği sürece her türlü sanat dalıyla ilgilenmek ve farklı anlatım tarzlarını keşfetmek istediğini söylemiştir. Sanatçı kimi zaman önemli yazarların kitap kapakları için özel çizimler oluşturmuştur.
Özetle, sanatçımız çeşitli dallara ve bilgilere hakim olmaya çalışmış ve karma bir eser bütünlüğünü sanatseverlerle buluşturmak istemiştir. Bugünden düne baktığımızda daha net görmekteyiz ki Ekrem Kahraman; sanatçı kimliğinin yanında şair, yazar, sanat ve kültür kuramcısı, fotoğraf sanatçısı ve daha birçok alanda söz sahibi olabilmiştir. Bu çok yönlü kişiliğini kendisi şu şekilde anlatmaktadır:
"Esasen hayalperest bir çiftçiyim ben ve resimlerim topraklarımdır. Herkesten çok havaya ve toprağa aidim. Gökyüzünde toprak, yeryüzünde yağmurum. Belki de ressam olmasaydım iyi bir çiftçi olurdum!". Yani sanatçımız aslında sonsuz bir alana sahip olduğumuzu ve bunu kullandığını ifade etmektedir. Kendisinin entelektüel, kuramsal ve ideolojik yapısıyla tüm kitlelere örnek bir kişiliğe de sahip olduğunu belirtmek isteriz.
Sitemizde yer alan Ekrem Kahraman eserlerini incelemek için tıklayınız.
Görsel: ekremkahraman.net