Yağlı Boya Resim Tekniği

09 Haziran 2022 / 17:04
blog

Yağlı boya kullanılarak yapılan boyama resim sanatında en sık kullanılan tekniklerden biridir. Bu teknikte kullanılan boya, özel bitki yağları ve sıvıların bir karışımıdır. Oldukça kaliteli bir boya olan yağlı boyada pigmentler, terebentin, yağlar ve bağlayıcılar bulunur. Yıllardır deneyimlere bağlı olarak gelişmekte olan yağlı boyanın kalitesi her geçen gün artmış ve günümüz sanatındaki yerini almıştır. Yağlı boyanın tarihi ve tekniğine adım atmadan önce faydalı yönlerine değinelim.

Yağlı boya diğer renkleri kapatmakta oldukça etkilidir. Kat kat atılan renklerden, alttaki rengin açık veya kapalı olmasına bakmaksızın üstteki rengin kapatma yapması bu boyanın en önemli özelliklerindendir. Bu özelliğinin bir avantajı da resim yapılırken her aşamada düzeltmeleri mümkün kılmasıdır.

Yağlı boya, yoğun ve macunsu yapısının etkisiyle oldukça esnektir. Yine bu yapının etkisiyle kuruyunca çekmez.

Yağ bazlı boyalarla yapıldığı için kuruma geç olur. Terebentin ile inceltilebilir. Benzer şekilde fırçalar terebentin ve tiner gibi kimyasallar yardımıyla yıkanabilir.

Yağlı boya birçok avantajı beraberinde getirmektedir. Özellikle hata yapıldığında en kolay düzeltilen tekniktir. Üst üste yapılabilen boyamalar, fırça ve spatulanın kullanılabilmesi ve boya yoğunluğunun yağ veya incelticiler yardımıyla ayarlanabilmesi bu avantajların başında gelmektedir.

Işığın kırılmasıyla oluşan birçok rengin yağlı boyalarda yalnızca 3 temel rengin karışımıyla kolayca elde edilebilmesi, yağlı boyanın en önemli özelliklerindendir. Bu üç ana renk; kırmızı, sarı ve mavidir.

Yağlı Boya Resim Tekniğinin Tarihi

Yağlı boya tekniğinin başlangıcı 15. Yüzyıla dayanmaktadır. İlk zamanlarında bambaşka içeriğe ve tekniğe sahip olan yağlı boya, günümüze kadar evrilmiştir ve her geçen gün yeni bir dokunuşa sahip olmaktadır. Yüzlerce sanatçının yüzyıllar öncesinden beri tercih ettiği bu tekniğin hala en gözde konumda olmasının temel nedeni kalitesinden gelmektedir. Şimdi birçok avantajı olan yağlı boyanın tarihinden ve bunu kullanıp geliştiren sanatçılardan bahsedelim.

Jan van Eyck

Yağlı boyayı kullanan ilk kişinin Jan van Eyck olduğu sanılsa da son yıllarda yağlı boya tekniğinin temellerinin daha eskiye dayandığı keşfedilmiştir. İlk kullanan kişi Eyck olmasa da mükemmelleştirmeyi başaran ilk kişi olduğunu söylemek gerekir.

Eyck, saray ressamlığına getirildiği ilk zamanlarda boyaların çatladığını gözlemlemiş ve bunun için bir çözüm bulmaya çalışmıştır. Ona göre seçeceği madde bir yağ olmalıdır ve gölgede kuruyabilmelidir. Uzun süre yaptığı denemelerin sonucunda, sanatçı en mükemmel karışım için gerekli yağı bulmuştur. Bezir yağı ve beyaz Bruges verniğinin karışımından oluşan ilk yağlı boya, günümüzdeki yağlı boyaların temelidir. Bu karışımla üretilen boya, kalınlığı ve inceliği ayarlanabilen, kapatma konusunda etkili ve yavaş kuruyan bir yapıya sahiptir.

Eyck bulduğu yeni yağlı boyanın yeni bir tekniğe dönüşmesini sağlamıştır. Yalnızca üretimini yapmamış, aynı zamanda mükemmel şekilde kullanmıştır. Yıllar önce yaptığı bir çalışma günümüze kadar kalmayı başarmıştır. Bu eser sanatçıya göre, onun en iyi eseridir. Öyle ki resmin altına bunu Latince olarak yazdırmıştır. Işığın nesnelerdeki hareketini ve renklerin uyumunu özenle kullanan sanatçının eseri oldukça değerli ve özeldir.

Leonardo Da Vinci

Leonardo Da Vinci mimarlık, müzik, hidrolik, jeoloji, botanik, anatomi ve resimle ilgilenen İtalyan bilim ve sanat insanıdır. Bu sanatçı yağlı boya tekniğinde devrim niteliğinde bir yenilik getirmiştir. Leonardo’nun çalışmaları, havanın varlığını bize hissettirir ve fonun yani arka planın kaybolmasını sağlar. Kaba dış hatlar kullanmaz, bunları inceltir ve yumuşatır. Gölge ile ışığın birleştiği yerde renkler bir çizgi şeklinde değil, bir duman bulutu gibi gözükür. Bu tekniğin günümüzde hala kullanıldığını söyleyebiliriz. Leonardo bu tekniğe Sfumato demiştir ve günümüze harika eserler bırakmıştır.

Picasso

Picasso, 20. Yüzyılda birçok yeniliği getiren ve kendine has bir üslubu olan bir sanatçıdır. Hiçbir kuralı olmayan bu sanatçının, sanatçı ruhuyla eserlerini oluşturduğu söylenebilir. Yani eserleri belli bir tekniğe bağlı değil, sanatçı içgüdüsüyle oluşmuştur. İlk bakışta oldukça karmaşık görünen, düzeltmeler içeren ve birbiri üzerine binen renkler içeren eserleri aslında oldukça derin bir resimsel güç içermektedir. Bu güç de sanatseverleri büyülemeye yetmektedir.

Yağlı Boyada Kullanılan Malzemeler

Tuval

Yağlı boya resminin yapıldığı yüzeye tuval denmektedir. Bu yüzey öncelikle astar boya ile kaplanır. Çünkü yapılacak resmin daha sağlıklı ve kalıcı olması bu şekilde sağlanır. Astar boya ile kaplanacak olan yüzeyin, yağlı boya tekniğine uygun maddelerden oluşması gerekmektedir. Bu maddelerden bazıları duralit, bez, kontraplak ve mukavvadır.

Şövale

Yazı yazarken bile düz yüzeylere ihtiyaç duyuyoruz. Benzer şekilde yağlı boya ile çalışma yapmak için de çizim yapmaya uygun, düz bir yüzeye ihtiyaç duyulur. Genel olarak ayaklı modelleri tercih edilen şövale, yağlı boya çalışmaları için olmazsa olmazlardandır.

Fırça

Renklerin dağılımını sağlayan ve sanatçının sanatını gösterdiği asıl kısım fırçadır. Renklerin kalitesi ve uyumu bir yere kadar etki etse de bu renkleri dağıtacak olan kişi sanatçıdır. Öyle ki, eserleri güzel ve etkili olan sanatçılar için kullanılan yaygın bir tabir de fırçası güçlüdür.

Fırçaların kullanımı ve kullanılacak fırçanın şekli yapılacak esere bağlı olarak değişmektedir. Fon fırçası, yelpaze fırça, yuvarlak fırça, spatül, kıl fırça gibi birçok çeşidi bulunan fırçaların seçimi sanatçının kararıdır. Etkili eserler için doğru fırça kullanımı oldukça önemlidir.

Yağlı Boya Çantası

Yağlı boya malzemelerinin konduğu ekipmandır.

Yağlı Boya

İyi bir eserdeki iki temel unsur sanatçının yeteneği ve boyanın kalitesidir. Birçok çeşidi olan boyanın ve renklerin seçimi de yine sanatçı tarafından yapılmaktadır.

Resim Yağı

Yağlı boyada daha parlak tonlar elde etmek için resim yağı kullanılmaktadır.

Terebentin

Yağlı boya hazırlanırken yoğunluğun ayarlanması oldukça önemlidir. Yağ ve terebentinin doğru miktarda eklenmesi de bu yoğunluğu sağlamakta kullanılan yöntemdir. Terebentin, yağlı boyanın incelmesini sağlar. Kokusuz olanların tercih edilmesi daha iyi olacaktır.

Palet

Delikli bir yapıya sahip olan paletler, ceviz veya limon ağacından üretilir. Renklerin ayrı ayrı dizilmesine ve rahatça görülmesine, renk karışımları yaratılmasına olanak sağlar.

Vernik

Yağlı boya ile hazırlanan eserlerin korunması da oldukça önemlidir. Belki yüzyıllar sonrasında bile bahsi geçecek olan eserler, günümüzde sanatçılar tarafından yapılmaktadır. Bu eserlerin korunması için üzerlerine vernik çekilir.

Özelliklerine Göre Yağlı Boyalar

Birçok yağlı boya çeşidi vardır. Bunlar kullanım özelliğine göre değişmektedir. Bazıları şunlardır:

  • Öğrenci Tipi Yağlı Boyalar
  • Stüdyo (Profesyonel) Yağlı Boyalar
  • Artist Yağlı Boyalar
  • Astım Hastaları İçin Üretilen Özel Boyalar

Yağlı boyalar 37 ml ile 500 ml arasında değişik büyüklüklerde tüplerde üretilmektedir. Seri üretimi yapılan yağlı boyaların üzerlerinde o boyanın içeriğinde kullanılan maddeler ve özellikleri hakkında bilgi verilir. Boyanın içerisindeki maddelere göre pigmentin kuruma süresi, ışığa dayanıklılığı, opaklığı veya transparanlığı değişebilmektedir.

Artopol Sanat Galerisi online satış sitemizde birçok özel yağlı boya resim sanatçımız bulunmaktadır. Yağlıboya resim eserlerini incelemek için tıklayınız.